Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera Stellantis Communications i bądź na bieżąco ze wszystkimi nowościami

06 kwi 2022

SZTUCZNA INTELIGENCJA: PEUGEOT SPORT ŁĄCZY SIŁY Z CAPGEMINI, ŻEBY PRZYŚPIESZYĆ I ZOPTYMALIZOWAĆ PRACE ROZWOJOWE NAD HYBRYDOWYM BOLIDEM

PEUGEOT SPORT podpisał wieloletnią umowę o partnerskiej współpracy z Capgemini, globalnym liderem w dziedzinie cyfrowej transformacji. Celem umowy jest opracowanie zaawansowanych, cyfrowych narzędzi dla zespołu odpowiedzialnego za rozwój hybrydowego modelu PEUGEOT 9X8 projektowanego z myślą o starcie w Mistrzostwach Świata Wyścigów Długodystansowych FIA. Zespół PEUGEOT SPORT, który planuje wrócić tego lata do najbardziej prestiżowych wyścigów długodystansowych będzie wykorzystywać dane, aplikacje oparte na sztucznej inteligencji oraz wiedzę i doświadczenie Capgemini, aby podnosić osiągi swojego rewolucyjnego hybrydowego bolidu PEUGEOT 9X8 Hypercar na symulatorze i torze wyścigowym. Nowe partnerstwo jest wyrazem zaangażowania obu firm w transformację energetyczną.

Połączenie potencjału PEUGEOT SPORT i cyfrowych narzędzi Capgemini pozwoli inżynierom, kierowcom i mechanikom zespołu nie tylko jeszcze lepiej zrozumieć model 9X8, ale także przyśpieszy prace rozwojowe i zwiększy jego konkurencyjność. Rozwój oprogramowania zyska kluczowe znaczenie, gdy na cztery lata zamrożona zostanie specyfikacja konstrukcyjna samochodu – zgodnie z przepisami Mistrzostw Świata Wyścigów Długodystansowych FIA dotyczącymi hipersamochodów.

Prace rozwojowe nad nowym bolidem zespołu PEUGEOT SPORT są obecnie w kluczowej fazie, a wsparcie techniczne w ramach współpracy pokazuje, jak zmieniają się sporty samochodowe. Na przykład, konkretne moce obliczeniowe, algorytmy i sztuczna inteligencja, jakie wnosi spółka Capgemini, dopełnią dostępne w branży sportowej i motoryzacyjnej oprogramowanie, żeby zagwarantować jeszcze bardziej precyzyjne zarządzanie energią podczas przyśpieszania i w fazie regeneracji (ograniczonej przez przepisy do 200 kW), czyli wpłyną na dwa istotne parametry decydujące o wydajności i niezawodności. Wprowadzone przez PEUGEOT SPORT i Capgemini udoskonalenia, które mają na celu zwiększenie osiągów nowego hipersamochodu w Mistrzostwach Świata Wyścigów Długodystansowych FIA są także stosowane w produkowanych seryjnie samochodach marki PEUGEOT.

Oparta na sztucznej inteligencji rewolucyjna wizja idealnie wpisuje się w filozofię projektu bolidu PEUGEOT 9X8. Możliwość analizowania zachowania samochodu w czasie rzeczywistym otwiera przed zespołem nowe perspektywy, co nie tylko stanowi uzupełnienie szybko rozwijających się technologii, które są już wykorzystywane w sportach motorowych, ale przyczynia się także do nieustannego podnoszenia osiągów i umożliwia uwzględnienie dużo większej liczby scenariuszy wyścigów.

„Bardzo cieszymy się, że połączyliśmy siły ze spółką Capgemini, liderem w obszarze technologii cyfrowych oraz specjalistą w dziedzinie danych i sztucznej inteligencji, aby rozwijać i doskonalić bolid PEUGEOT 9X8” – powiedział dyrektor PEUGEOT SPORT, Jean-Marc Finot. „Każdy metr drogi pokonany przez nasz hybrydowy bolid na torze wyścigowym lub symulatorze będzie rejestrowany, przetwarzany i analizowany z wykorzystaniem niezwykle zaawansowanych narzędzi firmy Capgemini oraz danych zebranych przez sam zespół. Współpraca PEUGEOT z Capgemini jest doskonałym przykładem francuskiej doskonałości technologicznej, która zdobywa uznanie na arenie międzynarodowej i potwierdza, że Grupa staje się firmą technologiczną”.

„Bardzo cieszymy się, że będziemy współpracować z zespołem PEUGEOT SPORT, który chce, aby hybrydowy hipersamochód PEUGEOT 9X8 stał się ikoną swoich czasów” – powiedział Jérôme Siméon, prezes Strategicznej Jednostki Biznesowej Capgemini w regionie Europy Południowej i członek zarządu Grupy. „Cieszymy się, że będziemy mogli podzielić się ze specjalistami z zespołu PEUGEOT SPORT naszą wiedzą z zakresu zaawansowanej analizy danych i sztucznej inteligencji. Wspólnie zoptymalizujemy osiągi hybrydowego bolidu, aby jego debiut na torze wyścigowym rozpoczął się mocnym akcentem. Nasza partnerska współpraca ma przede wszystkim wymiar technologiczny i zacieśnia wieloletnie relacje spółki Capgemini z grupą Stellantis. Dzięki niej wprowadzamy w życie nasze wspólne wartości i cele, aby kształtować przyszłość motoryzacji za pomocą innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań”.

Nowy bolid 9x8 został zaprojektowany przez zespół PEUGEOT SPORT we współpracy z działem stylistyki i designu marki. Jego znaki szczególne to nowa, wydajna koncepcja aerodynamiczna, jednostka zasilana w 100% odnawialną energią oraz akumulator trakcyjny najnowszej generacji, co idealnie wpisuje się w zaangażowanie marki w realizację koncepcji nowatorskiej i coraz bardziej zrównoważonej mobilności. Ekstremalne warunki typowe dla sportów samochodowych, a w szczególności dla wyścigów długodystansowych są doskonałym poligonem doświadczalnym, co pozwala marce oceniać rozwiązania będące odpowiedzią na podejmowane przez nią strategiczne wyzwania. Od grudnia, kiedy rozpoczął się program testów bolidu 9X8 na torze wyścigowym, zespół PEUGEOT skupia się na przyśpieszeniu prac rozwojowych nad samochodem, w tym nad silnikiem i zelektryfikowanym układem napędowym na cztery koła, aby z nowych rozwiązań i wyników badań mogli skorzystać także zwykli kierowcy. Model 9X8 reprezentuje wszystkie wartości marki PEUGEOT, czyli atrakcyjny wygląd, emocje i najwyższe standardy.

Partnerska współpraca wpisuje się także w przyjętą przez spółkę Capgemini strategię globalnego sponsoringu sportowego, której celem jest podkreślenie wartości pracy zespołowej i odwagi poprzez afiliacje z wiodącymi markami i wydarzeniami sportowymi na całym świecie (takimi jak m.in. Puchar Świata w rugby mężczyzn i kobiet czy turniej golfowy o puchar Rydera) oraz udostępnianie zaawansowanych narzędzi i wiedzy technologicznej w celu podnoszenia wyników i doświadczeń kibiców.

Capgemini

Capgemini jest globalnym liderem, który podejmuje partnerską współpracę, aby wykorzystując siłę technologii wprowadzać zmiany i zarządzać działalnością firm. Głównym celem Grupy jest pełne wykorzystanie ludzkiego potencjału dzięki technologiom, które zapewniają wszystkim inkluzywną i zrównoważoną przyszłość. Odpowiedzialna i zróżnicowana spółka zatrudnia ponad 325 tys. członków zespołów w ponad 50 krajach. Spółka Capgemini jest obecna na rynku od 55 lat, doskonale zna specyfikę swojej branży i cieszy się zaufaniem klientów, którzy zgłaszają się do niej z różnymi potrzebami biznesowymi, takimi jak strategia, prace projektowe i działalność operacyjna. Ich zaspokojenie jest możliwe dzięki wykorzystaniu szybko rozwijających się i nowatorskich rozwiązań, m.in. technologii chmurowej, danych, sztucznej inteligencji, interaktywnych technologii, oprogramowania, cyfrowej inżynierii i platform. W 2021 roku globalne przychody grupy wyniosły 18 miliardów euro.

Get The Future You Want| www.capgemini.com

Capgemini – kontakt dla mediów:Magali Rouault / +33 1 70 48 11 67 / magali.rouault@capgemini.com

PEUGEOT

PEUGEOT jest marką o międzynarodowym zasięgu, produkującą pełną gamę samochodów wyższej klasy. Łączy najwyższe standardy z atrakcyjnym wyglądem i emocjami. Działa w ponad 130 krajach. W 2021 r. sprzedała ponad 1 200 000 samochodów na całym świecie. Z okazji 211-tej rocznicy powstania marka PEUGEOT zmieniła identyfikację wizualną. Jej symbolem jest nowe logo podkreślające osobowość i ponadczasowy charakter marki. Marka PEUGEOT kontynuuje transformację energetyczną – już 80% gamy samochodów osobowych i 100% gamy samochodów użytkowych to modele zelektryfikowane. Od 2022 roku marka będzie uczestniczyć w World Endurance Championship (WEC) z modelem Hypercar hybride 9X8.

www.peugeot-sport.com

Wiadomości PEUGEOT SPORT

Najnowsze informacje na temat PEUGEOT SPORT na nowej stronie (www.peugeot-sport.com) oraz na poniższych platformach:

Twitter: @peugeotsport

Facebook: @peugeot.sport

Instagram: @peugeotsportofficial

YouTube: Peugeot Sport Official

PEUGEOT SPORTPEUGEOT WEC – kontakty dla mediów:

Strona internetowa / zdjęcia / film: www.media.stellantis.com/em-en/peugeot-sport

Justine MORICE / justine.morice@external.stellantis.com / +3376262287

Pozostała zawartość